onsdag 20 januari 2016

Robin berättar hur det är att jobba som väktare

Robin besökte oss och berättade om hur han jobbat inom kriminalvården i Ystad och hur det är att jobba som väktare (som han gör nu).

Som väktare kan man till exempel arbeta som ronderare (åka runt och kontrollera byggnader) eller med stationär bevakning (vakta en speciell byggnad), punktbevakning av t ex kriminella som ska till sjukhuset eller störningsjour (den väktare som hälsar på personer som är högljudda mitt i natten).



Väktare kan utbilda sig vidare till ...

  • hundförare
  • personskydd (livvakt)
  • skyddsvakt (vaktar en viktig byggnad: dyrbara eller viktiga för samhället)
  • ordningsvakt
  • butikskontrollant 
  • värdetransport (transporterar t ex tavlor och pengar)

En väktare har rätt att gripa personer som begår brott som ger fängelsestraff, men i så fall måste den som väktaren griper vara upptäckt på bar gärning av väktaren eller av ett vittne eller vara på flyende fot.

Den som hotar eller misshandlar en väktare får högre straff än om de gör det mot civila. Jobbar man i en hotfull miljö har man skyddsväst.

Väktare jobbar ofta i 12-timmarspass. Det gör att de varannan vecka jobbar 2 dagar och varannan 5 dagar.

Den som vill bli väktare får göra många tester och prov och det görs en kontroll av ens förflutna innan man tillåts börja utbildningen. Utbildningen till väktare är kort men har ett mycket högt tempo. Den består av 9 dagars utbildning, 160 timmars praktik, ytterligare 5 dagars utbildning och sedan slutprov.

Vill du läsa utvärderingen av Robins besök, får du titta i kommentarsfältet! :)



1 kommentar:

  1. Utvärdering: Det var intressant att få veta hur Robin jobbade och hur man kan bli väktare. Robin var bra på att berätta.
    Det skulle vara bra att snart besöka en rättegång på Ystad tingsrätt.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.